Правителството одобри решение, от което да става ясно, че окончателното решение

...
Правителството одобри решение, от което да става ясно, че окончателното решение
Коментари Харесай

Генчовска: Петков се опита да ревизира националната позиция за Скопие

Правителството одобри решение, от което да излиза наяве, че окончателното решение на разногласието със Северна Македония остава напълно в ръцете на Народното събрание. По-рано за това желание заяви премиерът Кирил Петков при започване на днешното съвещание на Министерския съвет.

От външното ни министерство обаче считат, че по този начин дипломатическата работа ще бъде изолирана от договарянията по проблема. В този дух се изрече външният министър Теодора Генчовска по време на редом протичащото чуване в Народното събрание по тематиката. Пред депутатите тя съобщи, че ведомството й е получило предложение от министър-председателя, което напълно ревизира Рамковата позиция на България за Северна Македония, призната през 2019 година Тази позиция досега остава основата на българската политика по разногласието със съседката ни, с която страната ни продължава да блокира началото на европреговорите на Скопие.

Така първият ни посланик продължи да се движи по линията, че министър председателят има своя политика по отношение на Северна Македония. Тя съобщи в пленарната зала, че на 5 април т.г. външнополитическият му консултант е изпратила план на актуализация на Рамковата позиция. Става въпрос за Весела Чернева, която е считана за архитекта в сянка на външнополитическата линия на Петков във връзка с югозападната ни съседка.

" Съдържанието му (на предлагането - бел.ред.) обаче по-скоро допуска проверка на българската национална позиция ", съобщи Генчовска. " В тази нова позиция не попада българската позиция по македонския език. Изискването за европейски гаранции във връзка с осъществяване на контракта от 2017 година (договорът за добросъседство със Северна Македония - бел.ред.) става несъстоятелно. На процедура в този план са обединени частични хрумвания на външно министерство за използване на двустранния контракт, само че без явен механизъм ", уточни министърът. По тази причина ведомството й отхвърлило премиерската самодейност.

Тя описа и различен сходен случай. На 24 май съветникът праща електронно писмо на Генчовска, в което предлага да се извади въпросът за правата на македонските българи от договарянията, и да се търсят европейски гаранции за отбраната им. Същото мнение е изказано пред първия ни посланик от еврокомисаря по разширението Оливер Вархеи – освен това като че ли към този момент е реализирана сделка с българската страна, твърди Генчовска.

Генчовска съобщи, че е призовала македонския си сътрудник Буяр Османи да договаря единствено с нея. Представителите на Скопие обаче търсели контакти в другите български институции, отвън Министерство на външните работи, с цел да спре София да следи осъществяването на контракта за добросъседство.

В коментар към казаното съпредседателят на Демократична България Христо Иванов съобщи, че външната политика на страната е прерогатив на държавното управление, с други думи, на премиера. " Престъпление ли е да беседва с европейски водачи ", попита той Генчовска. В отговор тя призна, че Министерският съвет е водещата държавна институция във външната политика. И посочи, че е настояла пред Османи да не беседва с членове на премиерския екип, а не със самия Петков.

КАКВО ИСКА ПРЕМИЕРЪТ

Предложението на Петков е в две точки. В първата се изяснява какво би трябвало да създадат българските дипломати, когато получат предложение от европейските ни сътрудници, в което да се упорства България да допусне начало на договаряния за еврочленство на Северна Македония и Албания. Ако сходно предложение се отклонява от Рамковата позиция, тогава то би трябвало да се изпраща неотложно на парламентарната комисия по външна политика в София.

Според втората точка българските представители в европейските институции би трябвало да бъдат инструктирани да не показват единодушие с сходни оферти от сътрудниците ни, до момента в който не бъдат разисквани в Народното събрание. Ако депутатите ги отхвърлят, тогава нашите дипломати би трябвало да показват негативна позиция по такива оферти.

" Да бъде ясно – всяко едно предложение, което се разграничава от Рамковата позиция, да бъде изпращано незабавно в Народното събрание и да не се дава единодушие, до момента в който се разисква в Народно събрание. Ако има негативно решение – автоматизирано да се дава негативен отговор ", съобщи Петков. И добави: " По този метод заобикаляме всевъзможни спекулации, че това държавно управление ще направи каквото и да било по тематиката РСМ и тази тематика би трябвало да бъде напълно решена от народните представители в Народното събрание. Това към този момент е решение на Министерски съвет. "

ПАРЛАМЕНТАРНИ СКАНДАЛИ

По-рано Народното събрание вкара в програмата си като първа точка чуването на Теодора Генчовска. Искането за чуването пристигна от Тошко Йорданов - зам.-председателят на Има Такъв Народ, която излъчи Генчовска на поста й.

Изслушването на външния министър не мина без нормалните за Народното събрание подмятания и обидни думи. От опозицията доста пъти се чуха подмятания и обвинявания за " националното изменничество ", осъществявано от сегашните ръководещи.

 Депутатът от Има Такъв Народ Тошко Йорданов получи наказване " забалежка " за това, че се обърна към сътрудника си от " Продължаваме промяната " Настимир Ананиев с думата " врачок ". Изказването му нямаше нищо общо нито с Генчовска, нито с тематиката за Северна Македония.

От трибуната Йорданов се обърна хапливо към ръководителя на НС Никола Минчев: " Допускате необичайно водене на това съвещание. Оставихте политическия номад Настимир Ананиев, който сега е във вашата партия, да приказва за неща, които ще станат в бъдещето, което няма връзка със съвещанието. Или е копринен, или е нефелен, или е с всичкия си. Та в случай че приемем, че той знае какво става в бъдещето и вие допускате да е в това съвещание, апелирам ви да му позволите да каже числата от тотото, евентуално дали ще вали, какъв брой ще дойде външният дълг. Просто индивидът знае бъдещето. Позволете на този врачок   да каже и други значими неща ", съобщи още Йорданов. 

От Има Такъв Народ упорстваха процедурата да премине при закрити врата, защото първият ни посланик ще цитира пред депутатите класифицирана информация. Същото желаеха и от ГЕРБ-СДС. Управляващите обаче не се съгласиха - съгласно ръководителя на Народното събрание Никола Минчев депутатите могат да прегледат всеки систематизиран документ в секретното деловодство на Народното събрание.

Това отприщи дълъг скандал в пленарната зала. Опозицията обвиняваше Минчев, че ще наруши закона за отбрана на класифицираната информация, в случай че допусне държавни секрети да се разкрият обществено в пленарната зала. Чуха се закани, че шефът на Народното събрание ще си загуби поста (това пристигна от Има Такъв Народ - бел.ред.) и даже ще понесе наказателна отговорност (от ГЕРБ-СДС). Малко по-късно депутатът от Има Такъв Народ Станислав Балабанов заяви пред публицисти в Народното събрание, че партията му фактически ще приготви искане за оставката на Минчев.

" Само на око хвърлях дали 80 души викат " Оставка ", с цел да внесат изкането. Заповядайте, депозирайте го ", отвърна саркастично Минчев на виковете на опозицията.

 

" ИЗМИСЛЕНА ПОСТАНОВКА "

Преди началото на съвещанието Христо Иванов съобщи, че тематиката Северна Македония е " измислена режисура ". " Има явен парламентарен текст, който споделя, че външната политика на България се води в Министерски съвет, а той се управлява от премиера. Ако е имало двойна политика, това значи, че министър Генчовска би трябвало незабавно да си подаде оставката, тъй като е имала друга политика от тази на премиера ", сподели Иванов. В този дух той се изрази и в пленарната зала.

От Има Такъв Народ още веднъж оповестиха, че една от основните причини партията да напусне ръководещата коалиция, е политиката, която Кирил Петков води по отношение на Северна Македония. Депутатите на Слави Трифонов от дълго време упрекват премиера, че води двойна политика във връзка с рухването на ветото на Северна Македония и започване на договаряния за еврочленство, като не се съветва с останалата част от ръководещата коалиция.

Преди няколко дни депутатът от Има Такъв Народ Станислав Балабанов. По думите на Балабанов Петков му нарисувал план за падне на ветото против Северна Македония. Това се случило, до момента в който двамата пътували във влака от Полша към Киев. Според депутата скандалът е, че съгласно проектите на премиера първо би трябвало да падне ветото, а по-късно Северна Македония ще предприеме това, което се изисква от нея от българска страна. Разкритието на Балабанов обаче не провокира търсения от него резултат.

АЛБАНИЯ ИЗОСТАВЯ СЕВЕРНА МАКЕДОНИЯ

Албанският министър председател Еди Рама съобщи в за основаното в Брюксел американско електронно издание " Политико ", че още този месец ще реши да изиска страната му да бъде отделена от Северна Македония в напъните си да стартира договаряния за участие в Европейски Съюз. Той не има вяра, че до Европейския съвет на 23-24 юни България ще вдигне ветото си над началото на договаряния с РСМ.

" Ако не се случи нищо през юни, ще желаяме да бъдем отделени от тази изгубена в превода двойка (с РСМ - б.р.). Сигурен съм, че би трябвало да го създадем, а след това ще забележим дали европейските водачи ще се съгласят, или не ", споделя той пред изданието. Албания и по-рано е изразявала неодобрение, че е третирана в тандем с РСМ, само че не е желала публично да бъде отделена. България не възразява договарянията с Албания да стартират без закъснение.

 

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР